Volvo a Renault investujú do výrobcu elektrických dodávok Flexis

03.04.2024 Celý región

Paríž 3. apríla (TASR) - Francúzsky výrobca automobilov Renault v stredu oznámil, že jeho skupina CMA CGM kúpila podiel vo výške 10 % vo firme na výrobu elektrických dodávok Flexis, čím sa stala jej tretím zakladajúcim členom. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Flexis je spoločný podnik pre novú generáciu elektrických dodávok, ktorý založili 22. marca Renault a Volvo Group, pričom každý z nich v ňom má podiel 45 %. Obe spoločnosti plánujú v najbližších troch rokoch investovať do firmy po 300 miliónoch eur.

CMA CGM prostredníctvom svojho energetického fondu PULSE získala takisto podiel vo Flexise a potvrdila svoj záujem o strategickú investíciu až do výšky 120 miliónov eur do roku 2026.

Flexis bude sídliť vo Francúzsku a plne elektrické dodávky bude vyrábať v závode Renaultu v Sandouville. Závod prijme v priebehu nasledujúcich štyroch rokov 550 ľudí.

Obe spoločnosti ďalej uviedli, že za generálneho riaditeľa Flexisu bol vymenovaný Philippe Divry a Krishnan Sundararajan sa stal výkonným riaditeľom.

Volvo, Renault Group a CMA CGM zakladajú Flexis v snahe stať sa lídrami pri dekarbonizácii sektorov dopravy a logistiky. Očakávajú pritom, že európsky trh s elektrickými dodávkami bude do roku 2030 rásť v priemere o 40 % ročne.

Tento silný budúci dopyt odráža rastúci tlak firemných zákazníkov, ktorí čelia čoraz prísnejším predpisom vo veci emisií oxidu uhličitého (CO2), ako aj rozmach elektronického obchodu a logistiky.
 

Vyberte región